Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.
Подарък с всяка поръчка над 500 лв.
Доставка до 3 работни дни

Какво представляват свободните радикали и антиоксидантите?

Днес почти всички са запознати с термините – антиоксиданти и свободни радикали. Но повечето от нас разбират само, че първите са “добри”, а вторите “лоши”. Така че, нека вземем кратък урок по химия за свободните радикали, за да разберем по-добре” врага”, с който се сблъскваме ежедневно.

ПРОБЛЕМЪТ

Всичко, което виждаме около нас, е съставено от миниатюрни частици – молекули и атоми. Нашите кожни клетки не са изключение. От своя страна всички атоми и молекули са заобиколени от облак от още по-малки частици, известни като електрони.

Електроните са отрицателно заредени частици, които се въртят около атоми и молекули с голяма скорост. В идеалния свят електроните предпочитат да се сдвояват помежду си, за да останат енергийно стабилни. Въпреки това, поради външни влияния като UV лъчи и замърсяване, този баланс може да бъде нарушен.

В резултат на което различни молекули могат да се окажат с несвързан (свободен) електрон в орбитата си. Това, което всички познаваме като свободен радикал.

Свободните радикали са много нестабилни. Те енергично търсят електрон, с който да се сдвоят, като го крадат от други молекули. Когато една молекула загуби електрон, тя сама се превръща в свободен радикал и съответно трябва да намери електрон от друга молекула и така да се стабилизира. Това е порочен цикъл, който причинява сериозни щети на кожните клетки, както и на нашите запаси от колаген и еластин. По този начин увреждащото действие на свободните радикали може да причини преждевременно стареене на кожата.

 

РЕШЕНИЕТО

Не се тревожете, ние не сме напълно беззащитни срещу атаките на свободните радикали. Напротив, имаме защитници, известни като антиоксиданти.

Антиоксидантите са нашите спасители, когато става въпрос за грижа за кожата. Те безкористно жертват един от собствените си електрони, прекъсвайки процеса на “кражба” на електрони между молекулите. Отбележете, че антиоксидантите никога не стават “опасни” свободни радикали. Уникалната им структура позволява на несвързаните електрони да запазят своята стабилност, без да атакуват други молекули. Това помага за неутрализиране на щетите, причинени от свободните радикали и предотвратява видимите признаци на стареене.

Тялото ни има свой запас от антиоксиданти, но често той се изчерпва поради огромното количество свободни радикали, които получаваме от UV лъчението и замърсената околна среда, с което се сблъскваме ежедневно. Ето защо е важно да добавяме антиоксиданти към грижата за кожата си.

Можете да видите всички антиоксидантни серуми Medik8 тук.

Количка0
В количката няма продукти!
Продължи пазаруване