Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.
Подарък с всяка поръчка над 500 лв.
Доставка до 3 работни дни

Кожа. Описание.

Кожата е първата линия на защитата на вашето тяло срещу околната среда. Тя е сложно проектирана, да пази вътрешните ви органи в безопасност и здраве. Кожата е изградена от 3 слоя – горният защитен епидермален слой, средният, изпълнен с колаген, дермален слой и плътен подкожен слой.

ПОД МИКРОСКОП

Нека започнем с най-долният слой, където се намира подкожната тъкан. Той служи главно за съхранение на мазнини, съдържа по-големи кръвоносни съдове, които осигуряват хранителните вещества за кожата.Дермата е средния слой. Тук се намират колагеновите и еластиновите нишки, заобиколени от екстрацелуларния матрикс. Това е частта от кожата, която ни прави сетивни на допир и топлина и където се намират корените на космените фоликули и потните жлези. Кръвоносните съдове преминават през дермата, осигурявайки основни хранителни вещества, които подхранват епидермалните кожни клетки.

Епидермисът е горният слой на кожата. Той е разделен на 5 различни слоя, всеки от който има своите уникални характеристики и функции. Кожните клетки се образуват в най-долните слоеве, наречени stratum basale. Тук те могат бързо да се делят, тъй като все още притежават ядро, което съхранява тяхната ДНК. В този слой се намират и меланоцитите – клетките, които произвеждат меланин, който придава цвета на кожата. Веднъж създадени, кожните клетки се движат нагоре през епидермалните слоеве към повърхността, преминавайки през фини промени на всеки един етап. В горните слоеве клетките губят ядрото си и стават плоски. Мъртви кожни клетки, наречени кератиноцити, се отлагат на повърхността и непрекъснато се излющват, за да разкрият по-нови и по-свежи клетки отдолу.

Роговият слой е най-горният слой на епидермиса, съставен изцяло от мъртви кожни клетки в тухлоподобни слоеве. Между клетките на кожата има море от липиди (мастноразтворими молекули), действащи като хоросан. Липидите са изградени от серамиди, холестерол и мастни киселини. Тази структура осигурява непромокаема бариера срещу околната среда, предпазва я от патогени и блокира загубата на водни молекули. pH на кожата е около 4,5-5,5 – леко кисела, поради слоя от себум, който затруднява алкалоидните патогени.

Кожата е най-големият орган на нашето тяло и с напредване на възрастта тя започва да се уврежда. С напредването на годините и под въздействието на слънчевите лъчи, колагенът и еластинът в дермата отслабват. Това води до загуба на еластичност. Процесът на обновяване на кожните клетки също се забавя, което води до изтъняване на епидермалния слой, а оттам и по-слаба защита срещу агресивната околна среда и загуба на влага. Затова зрялата кожа често е по-дехидратирана. За да научите повече за причините за стареенето на кожата, прочетете повече тук.

Грижата за кожата е от изключителна важност, ако искате да изглеждате на 30, когато сте на 40. Но не става въпрос само за опит да върнете времето назад. Важно е да запазите кожата си здрава с равномерен тен, естествен блясък и свежест – без значение от типа кожа. Ето защо ние поставяме противостареещата грижа, като приоритетна във всички наши решения.

За съжаление, щетите нанесени върху кожата от слънчевите лъчи са основната причина за преждевременното ѝ стареене – до 80% от признаците на стареене, които виждаме по лицето¹си. Слънчевите лъчи генерират свободни радикали, които отслабват колагена в дермата, което води до появата на фини линии и бръчки. Използвайте слънцезащитен крем с широк спектър SPF 30, като Advanced Day Total Protect ™ всеки ден, за да защитите вашите деликатни кожни клетки от увреждащите UV лъчи. От съществено значение за стимулиране производството на колаген е да добавите витамин С към сутрешната си рутина и витамин А към вечерната си рутина. Витамин А също е в състояние да ускори клетъчното обновяване, което води до по-здрава и по-млада кожа. Следвайте професионално разработената рутина против стареене на Medik8 за красива кожа за цял живот.

¹ F. Flament et al., Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, 2013, 6, pp 221-232

Количка0
В количката няма продукти!
Продължи пазаруване